Vores historie

Vores historie begynder på Christiania, som var et gammelt militært område i København. Da den militære brug ophørte, stod området øde hen og blev i 1971 besat af autonome, som navngav området Christiania. I 1972 grundlagdes landsbysmedjen på Christiania, I/S Christiania Smedje, af Lars Engstrøm sammen med sine venner, Jesper, Kjeld og René. De fire venner begyndte at producere brændeovne af gamle olietønder og stålplader, som de transporterede fra omkringliggende skrotpladser ved hjælp af gamle ladcykler fra krigens tid.

Lige fra starten valgte Christiania at være en bilfri bydel. Bilfriheden animerede til at tænke i andre transportformer til at fragte indkøb, træ, gastanke og børn. I/S Christiania Smedje begyndte at producere de velkendte og robuste cykelanhængere, som, efter i starten at være produceret på gamle sengebunde, blev udviklet og sat i produktion. Cykelanhængerne blev et vigtigt transportmiddel på Christiania og også et vigtigt produkt for Smedjen. Med tiden voksede efterspørgslen efter cykelanhængere også udenfor Christiania, og produktionen blev raffineret blandt andet med indkøb af nye materialer. Der blev lagt grobund for en lille virksomhed, som officielt blev registreret i 1978.

På Christiania var transport af børn ved at bruge cykelanhængeren gået hen og blevet en normal måde at fragte sine børn på. Lars havde den idé at forbedre den transportform. I stedet for at have børnene placeret bag sig i cykelanhængeren, havde Lars tænkt sig at flytte karosseriet foran på en trehjulet cykel. Ikke kun var det en mere sikker måde at have børnene med sig på, fordi man altid har direkte kontakt med dem – det var også en mere hyggelig måde. Den 16. maj 1984 modtog Annie sin fødselsdagsgave. Annie troede, at en racercykel var inde i den store gave, som var pakket ind i gavepapir med en rød sløjfe. Men i stedet for blev den første Christianiacykel født. Dens banebrydende funktion var at være en familiecykel, og at transporten af børn blev forbedret både praktisk og sikkerhedsmæssigt. Allerede få minutter samme dag modtag Lars ordre på at lave flere Christiania ladcykler.

I 1989 flyttede Annie og Lars sammen produktionen fra Christiania til Bornholm, og en lille produktion tog form på en gammel gård. I takt med den voksende popularitet og efterspørgsel begyndte omkringliggende bønder at deltage i virksomheden. De producerede håndlavede hjul, syede kalecher og andre dele til cyklerne. I dag er produktion og samling på både Bornholm og i København. Her har vi årligt produktion af flere end 100.000 stålkomponenter og andre væsentlige dele til både ladcyklerne og anhængerne. Vi har flere danske og europæiske underleverandører, som producerer specialdesignede dele og udstyr. Derudover får vi alt fra motordele, stel og bremser til ledninger og lygter fra forskellige underleverandører fra Japan, Kina, Taiwan, Singapore, Vietnam og mange andre lande. 

Vil du vide mere?

Produktion

Bæredygtig dansk produktion.

Læs mere >

Materialer

Varme, stærke og holdbare naturmaterialer.

Læs mere >

Om os

En social ansvarlig og kollektiv arbejdsplads.

Læs mere >

DEL DIN KURV