Om os

BEGYNDELSEN


Vi har produceret originale cykelanhængere siden 1972 og ladcykler siden 1984. Vores mål om at oversvømme de københavnske gader med ladcykler er blevet en verdensopspændende trend. I dag lever og ånder vi for at producere gode produkter. Det er en forretning, men konceptet og energien stammer fra interessen for at producere og udvikle fantastiske og solide produkter med øje for sikkerhed, kvalitet, holdbarhed og ærlighed.

Vi stræber altid efter at efterleve de højeste krav, og hvis lovgivningen eller regler ændres, efterlever vi naturligvis altid det bedst muligt. Christiania Bikes har en meget enkel politik, og det forventes, at både medarbejdere og samarbejdspartnere følger samme retning, når man arbejder med Christiania Bikes. Det betyder, at man altid bestræber sig på at være respektfuld og ærlig, behandler alle med respekt og overholder alle love og konventioner.

Annie og Lars 1979

VORES PRODUKTION


Vores produktion udgør mere end 5000m2 og består blandt andet af unikke produktionsprocesser baseret på mere end 40 års erfaring.

Stellet er svejset og/eller loddet sammen af kvalitetsstål-/aluprofiler og stålrør. Stellet er derefter malet, pulverlakeret eller chromatiseret og lakeret. Hjulbeslagene og styretøjet er svejset præcist i vores svejserobot og herefter kvalitetskontrolleret. Alle vores stålrammer er produceret her sammen med vores styretøj, hjulbeslag m.m. Alle ståldele bliver galvaniseret i Danmark i sort finish.

Vores hjulproduktion udgør mere end 500m2 og har de nyeste og mest avanceret hjulmaskiner. Navet placeres i navmaskinen på et transportbånd, hvorefter hvert nav automatisk bliver fyldt ud med eger. Navet placeres i midten af en fælg og bliver flettet og spændt op semiautomatisk. Hjulet kommer igennem en opstramningsmaskine for at sikre, at hvert hjul er perfekt oprettet.

Tømmeret kommer fra europæiske FSC-godkendte skove. At skovene er FSC-godkendte betyder, at skovene er miljøvenligt passede. Blandet andet fælles der ikke flere træer, end skoven kan nå at reproducere, og der tages højde for, at skovens økosystem bevares. Kassen er lavet af syv lag krydsfinér af tømmer fra disse skove og er særligt vandresistent.

Vores krydsfinér er lavet af birk, som har en meget høj styrke. Det bliver skåret i Danmark af CNC-maskiner baseret på vores tegninger. Herefter behandles krydsfineren med vejrbestandig olie og bliver til sidst håndbygget til forskellige typer af kasser efter ønske.

VORES HISTORIE


Vores historie begyndte på Christiania, som er et gammelt militært område i København. Da den militære brug ophørte, stod området øde hen og blev i 1971 besat af autonome, som navngav området Christiania. I 1972 grundlagdes I/S Christiania Smedje af Lars Engstrøm sammen med sine venner, Jesper, Kjeld og René. De fire venner begyndte at producere brændeovne af gamle olietønder og stålplader, som de transporterede fra omkringliggende skrotpladser ved hjælp af gamle ladcykler fra krigens tid.

Lige fra starten valgte Christiania at være en bilfri bydel. Bilfriheden animerede til at tænke i andre transportformer til at fragte indkøb, træ, gastanke og børn. I/S Christiania Smedje begyndte at producere de velkendte og robuste cykelanhængere, som, efter i starten at være produceret på gamle sengebunde, blev udviklet og sat i produktion. Cykelanhængerne blev et vigtigt transportmiddel på Christiania og også et vigtigt produkt for Smedjen. Med tiden voksede efterspørgslen efter cykelanhængere også udenfor Christiania, og produktionen blev raffineret blandt andet med indkøb af nye materialer. Der blev lagt grobund for en lille virksomhed, som officielt blev registreret i 1978.

Allerede inden for nogle timer samme dag modtag Lars ordre på at lave flere Christianiacykler. I/S Christiania Smedje producerede 50 Christianiacykler det første år. Herefter bredte interessen for Christianiacyklen langsomt de efterfølgende år til resten af København.

Den første Christianiacykel

TIL BORNHOLM


Produktionen i Nyker

I 1989 flyttede produktionen fra Christiania til Bornholm. Grundlæggerne, Lars og Annie, havde altid haft et godt øje til Bornholm. Sammen med andre fra Christiania flyttede de til Bornholm, dels fordi det var et billigt sted at starte op, og dels fordi det var et godt sted for deres børn at vokse op. Med hjælp fra venner og familie tog en lille produktion form ude på en gammel gård. Dette sted blev både brugt til produktion, og var også her familien levede i flere år.

På det tidspunkt var der ikke mange, som troede på, at ladcykler kunne erstatte bilen i København såvel som i andre byer. Men både Annie og Lars troede på, at ladcykler var vejen frem, og at de kunne få folk med sig. Dengang var målet, at tilbyde et alternativt transportmiddel til bilen i København, og at ladcyklen ville blive den normale transportform over hele Danmark. Gennem 90´erne voksede virksomheden og Christianiacyklen blev et normalt syn i gadebilledet i København – ikke kun for familier, men også til forretningsbrug. Efterhånden som efterspørgslen steg, begyndte omkringliggende bønder at deltage i produktionen. De producerede håndlavede hjul, syede kalecher og andre dele til cyklerne.

FØDSELSDAGSGAVEN


Efterhånden som cykelanhængerne blev mere og mere populære, begyndte Lars og Jesper at fokusere på nye produkter. Pedersen Cyklen havde altid fascineret Jesper, og han begyndte at producere sin egen forbedrede version af Pedersen Cyklen. Imens var Lars ved at forberede en fødselsdagsgave til sin kæreste, Annie, som altid havde ønsket sig en racercykel. Men Lars havde dog en anden cykel i tankerne.

På Christiania var transport af børn ved at bruge cykelanhængeren gået hen og blevet en normal måde at fragte sine børn på. Lars havde den idé at forbedre den transportform. I stedet for at have børnene placeret bag sig i cykelanhængeren under kørslen, havde Lars tænkt sig at flytte anhængeren om foran på en trehjulet cykel. Ikke kun var det en mere sikker måde at have børnene med sig på, fordi man altid har direkte kontakt med dem – det var også en mere hyggelig måde.

Den 16. maj 1984 modtog Annie sin fødselsdagsgave. Annie troede, at en racercykel var inde i den store gave, som var pakket ind i gavepapir med en rød sløjfe. Men i stedet for var den første Christianiacykel lanceret. Dens banebrydende funktion var at være en familiecykel og at transporten af børn blev forbedret både praktisk og sikkerhedsmæssigt.

IKONISK DANSK DESIGN


Siden dengang har Christiania Bikes oplevet en større vækst og har både udviklet nye modeller og forbedret de nuværende modeller med tilhørende udstyr. En milepæl for virksomheden og grundlæggerne var modtagelsen af Klassikerprisen i 2010/2011 fra Dansk Design Center. Denne pris tildeles kun danske produkter, som har været næsten uforandret i mere end 25 år. Christianiacyklen har fået dansk designstatus og er i liga med andre prisvindere som Lego, Carlsberg og Royal Copenhagen.

DEL DIN KURV