FAQ

Tyveri

Undgå at din Christianiacykel bliver stjålet

Anskaf en godkendt lås, som er fastmonteret på cyklen.

Anskaf en ekstra kædelås

Lås ladcyklen fast til noget, der står fast.

Gem dine papirer, når du har købt ladcyklen.

Tag foto af ladcyklen og af stelnummer.

Gør din ladcykel personlig.

Forsikring

Vi anbefaler at få tegnet en forsikring for din model. Hvis uheldet er ude og din model bliver stjålet, vil forsikringsselskaber normalt kræve, at du kan oplyse stelnummeret på cyklen, og at du kan fremvise din kvittering. Kontakt dit forsikringsselskab for mere information.

Vedligeholdelse

Hvor kan jeg få min model serviceret?

Vi anbefaler at få serviceret vores modeller fra én af vores autoriserede forhandlere. Du kan finde forhandlere nær dig her.

Hvor ofte skal min model serviceres?

Hvor ofte din model skal serviceres afhænger naturligvis af forskellige faktorer. Hvis din model f.eks. anvendes i et kuperet område eller bruges til at transportere tung last dagligt, skal din model oftere til service, da bremserne belastes mere. Vores generelle råd er at få din model serviceret to gange om året.

Dæk og hjul

Alle dæk efterses for slid og huller. Alle dæk skal have et tryk på mellem 4 – 6 bar. Hjulene efterses for både løse eger og slør i hjullejerne. Hvis egerne er løse, skal de efterspændes af din cykelhandler. Hvis der er slør i hjullejerne, skal hjulet hurtigst muligt efterses af din cykelforhandler.

General vedligeholdelse

Stel, hjul og kasse m.m. vaskes og renholdes jævnligt for snavs. Delene tørres af med en fugtig klud. Undgå snavs i samlinger. Efterse jævnligt for løse dele og få evt. efterspændt hos cykelhandler.
 Alle synlige, bevægelige dele: kabler, justeringsskruer, bevægelige bremsedele (IKKE bremseskiver), kæde, pedaler, klokke og lås smøres jævnligt med cykelolie. Også skruer, gevind og aksler kan lide et par dråber olie, og kæden efterspændes om nødvendigt.

Vedligeholdelse af træ

Kassen aftørres indvendigt og udvendigt med en fugtig klud. Kassen kan forsegles med en tynd film af linolie påført med en klud; bænken påføres ligeledes linolie, også i sporene på sidepladerne.

Kalecher og puder

Kalecher og puder kan håndvaskes i håndvarmt vand (max 40 gr.). Ved overdreven vask svækkes kalechens styrke mod vandgennemtrængning; det anbefales derfor i stedet at aftørre den let med en fugtig klud eller svamp.

Bremsesystemer

Bremsesystemet er meget vigtig at vedligeholde regelmæssigt for at sikre dig, dine børn og dine omgivelser. For at sikre højst mulig sikkerhed skal vores bremsesystemer kun vedligeholdes af kvalificerede teknikere. Venligst kontakt en af vores autoriserede forhandlere hvis bremsekraften er forringet eller at bremsesystemet bremser ujævnt.

Sikkerhedsforhold

Hvordan bør kassen læsses

Først og fremmest skal kassen læsses forsigtigt. Vi anbefaler altid at læsse kassen – og særligt meget tunge emner – tættest på gavlen (dvs. tættest på styret) og lettere emner i fronten af kassen.

Generelle retningslinker ved kørsel

Det er naturligvis individuelt, hvordan man foretrækker at køre på vores modeller. Vi anbefaler følgende:

Kør ikke for stærkt –  ladcyklen skal altid være under kontrol.

Sid ret op i kurver og lad frontdelen dreje.

Stå ikke op under kørsel, da ladcyklen kan komme i slinger.

Kør altid mest muligt lige på op-/nedkørsler.

Rul ikke baglæns siddende på cyklen; det kan beskadige bagstellet.

Lovgivningsmæssige aspekter

Hvor mange børn må jeg transportere?

Af Trafikstyrelsens Cykelbekendtgørelse fremgår følgende:

Kapitel 2: § 3. En cykel må ikke være indrettet til flere end tre personer. Dog kan der derudover være plads op til og med fire børn ikke ældre end 7 år, jf. § 25.

Kapitel 8: § 25. Der må på en cykel ikke transporteres flere personer, end den er beregnet til. Børn ikke ældre end 7 år må kun medtages på cyklen, når der er indrettet særlig siddeplads til dem.
Stk. 2. Særlige siddepladser til børn skal være tilpasset barnets vægt og højde, og der skal være afskærmning mod hjulegerne.

Stk. 3. Børn, der medtages på cykel, skal være forsvarligt fastspændt.
Stk. 4. Transport af børn må ikke hindre føreren af cyklen i at have fuldt herredømme over cyklen eller i at foretage behørig tegngivning.
Stk. 5. Føreren af cyklen skal være fyldt 15 år, når der transporteres børn på cyklen.

Det vil sige, at hvis børnene er under otte år tillader loven seks børn på en ladcykel – hvis den er indrettet til det! Der skal således være speciel plads til hvert af børnene, og de skal være fastspændte.

I en Christianiacykel kan man f.eks. bruge vores børnebænk eller børnesæde med tilhørende seler til børnene, eller man kan fastmontere en autostol eller lift til det lille barn.
Føreren af Christianiacyklen har barnet/børnene trygt foran sig på ladet, så man hele tiden kan holde øje med dem, og den solide kassekonstruktion giver børnene en god beskyttelse.

Følger vi direktiver og standarder?

Alle vores elektriske versioner er klassificerede som EPACS (Electrically Power Assisted Cycles) med en maksimums hastighed på 25 km/t og en maksimums kontinuerlig nominel effekt på 0,25kW. Denne klassificering betyder, at vores elektriske versioner skal overholde Maskindirektivet ( 2006/42/EC). For at overholde Maskindirektivet har vi valgt at følge den europæiske standard, EN 15194 – og dermed også EMC direktivet 2014/30/EU. For at overholde disse direktiver udfører vi selv test, sørger for at vores underleverandører efterlever kravene og anvender uafhængige eksperter på området i Danmark.

Alle vores produkter til børn overholder Direktiv 2005/84/EC, som forsikre, at børn ikke er udsat for farlige stoffer.

Historiske facts

Hvorfor hedder vi Christiania Bikes?

Vores virksomhed blev grundlagt tilbage i halvfjerserne i Smedien på Christiania. Vi begyndte at producere cykler til beboerne på Christiania, og derfor kom det meget naturligt at kalde vores modeller for Christianiacykler. Da vi begyndte på at eksportere vores modeller i starten af halvfemserne, begyndte vi også at bruge Christiania Bikes, som efterfølgende er blevet vores registrerede varemærke i stort set hele verden.

Hvornår blev vores første model produceret?

Den første model, som vi producerede, var vores cykelanhængere. Dem startede vi med at producere i 1972. Vores første ladcykel blev produceret i 1984.

Stelnummer

Hvor er stelnummeret placeret?

Stelnummeret er placeret forskellige steder på vores modeller. På cykelanhængerne er stelnummeret placeret i siden på bundrammen. Hvis du har én af vores ladcykler, skal du først stå bag cyklens baghjul. Når du står bag din model, har vi banket stelnummeret ind i venstre side af den plade, der sidder mellem over- og underrør. Stelnummeret må aldrig være i højre side! På mono-rørs bagstel sidder stelnummeret på en plade under krankboksen. På pulverlakerede Light modeller er der derudover stelnummer på saddelrøret et stykke under sadlen – igen i venstre side! Se eventuelt følgende billeder:

Hvad er stelnummeret?

Hver cykel og anhænger fra os har sit eget unikke nummer, som kaldes et stelnummer. Vores stelnummer består af vores eget producentmærke “CS”, et serienummer og et årstalsmærke. Vi holder styr på alle vores modeller ved hjælp af stelnummeret.

Hvor gammel er min model?

Hvis du sender os dit stelnummer, kan vi give dig en præcis dato på, hvornår din model blev produceret. Du kan også selv finde årstallet ved at kigge på dit stelnummer. Det sidste bogstav i stelnummeret indikerer produktionsåret. Du kan bruge følgende guide til at finde ud af, hvornår din model blev produceret. Bogstaverne A-Z anvendes på nær I,O og Y.

1985: A
1986: B
1987: C
1988: D
1989: E
1990: F
1991: G
1992: H
1993: J
1994: K
1995: L
1996: M
1997: N
1998: P
1999: R
2000: S
2001: T
2002: U
2003: V
2004: X
2005: Z
2006: A