om cb » klassiker prisen dansk design

Klassikerprisen 2010/11 gives til Christiania Bikes. Den har kørt på de danske gader og stræder i mere end 25 år og har opnået en fortjent ikonstatus. 

Designet er enkelt og robust og har bevist sin holdbarhed gennem mange års daglig transport af indkøbsposer og børn. Ladcyklen er et smukt eksempel på design, der har sit udspring i en enkel, god idé, der holder sig levedygtig i kraft af funktionalitet og charme. Cyklen har inspireret andre producenter og designere til videreudvikling og nytænkning og kan nærmest ses som stammoder til nye generationer af ladcykler.

Christiania Bikes bliver stadig produceret i Danmark, men man ser den også i europæiske storbyer, hvor den er med til at booste cykeltraditionen og sætte fokus på en praktisk, grøn og innovativ transportform. Der er derfor ingen tvivl om, at Christiania Bikes fortjener Klassikerprisen 2010/11.

Classics_2010_11-1_farve

Bornholm, 7. oktober 2010  Pressemeddelelse
Klassiker Designpris til Christiania Bikes

Juryen bag Den Danske Designpris har tildelt Christiania Bikes kendte ladcykel årets Klassikerpris. Klassikerprisen tildeles  et markant dansk produkt, som har været i (stort set) uændret  produktion i mindst 25 år. Christiania Bikes kommer dermed i klub med tidligere  prismodtagere som bla. Lego, B&O, Toms, Carlsberg, Royal Copenhagen,  Irma, Louis Poulsen, Stelton m.fl. Med udgangspunkt i Christiania som en bilfri by opstod ideen  om en handy familie-transportcykel til dagligt brug.
I 1990 flyttedes den spæde produktion til Bornholm med det formål målrettet at fokusere på produktion af ladcyklen og hermed at  give et bud på trafikkaos i København. “Tilflytterne” står, sammen  med de bornholmske medarbejdere, stadig bag produktionen, og i dag sælges Christiania Bikes over hele verden.
”Det er ligesom at være midtpunktet i et eventyr, det som  ingen rigtigt troede på går hen og bliver noget rigtigt stort, fra  etablering af en cykelfabrik på et nedlagt landbrug udenfor  Klemensker og til Dansk Design Center Klassiker pris af produktet –  helt ærligt har vi næsten aldrig været med til noget lignede før. Ladcyklen er fra sin fødsel og gennem sine år blevet  forbedret og udviklet med tanke alene på brugsværdi og  funktionalitet. Vi har ikke ofret mange tanker, energi eller penge  på, at Christiania Bikes skal se ”smart” ud og alligevel ender vi som  et design ikon og tildeles en fornem pris.  Christiania Bikes er ikke udviklet af os alene, – mest af alt  har brugerne nok været de flittigste, plus venner og familie, som  ofte har bidraget med forslag til løsninger og forbedringer. – Og så  selvfølgelig Christiania, hvor det hele begyndte, og hvor bilfri by for alvor var en realitet.  I dag er vi 15 gode medarbejdere på Bornholm; og vi har  sammen med venner, forhandlere, familie, brugere, entusiaster skabt  Christiania Bikes af i dag.
Christiania Bikes ApS er en produktionsvirksomhed, som  fungerer på almindelige markedsvilkår, og vi arbejder altid på at  bevare vores egenart og sjæl. Designet er langtidsholdbart og godt,  det ved vi, det har skabt skole. Især børnene elsker den, – de  nærmest flytter ind i Christiania Bikes. Og hvad der ikke kan være i  en bil kan ofte klares med en Christiania Bikes.  Christiania Bikes eksporteres. Den vil frem i verden, Japan  og Australien og nu for alvor også på vej i USA. Ladcyklen, i moderne  klæder, tog allerede form i 1984, i al hemmelighed formet på Christiania til Annies fødselsdag, – hun ønskede sig en racercykel,  og blev noget overrasket over denne kæmpe pakke, der stod opmarcheret  ude i haven, indsvøbt i en fødselsdags dug fra Irma og omviklet med  rødt bånd.”
Klassikerprisen bliver overrakt til Christiania Bikes af Hans  Kongelige Højhed Kronprins Frederik ved en pris-overrækkelse på Dansk  Design Center i dag.